Radno vrijeme:

16.00 h - 21.00 h

Kontakt:

385-99-511-8877

“SKINNY FAT” IZGLED – što je i što ga uzrokuje

Ako vam je malo nejasno što točno znači skinny fat, to se odnosi na nekoga tko ima težinu i BMI koji su normalni za visinu te osobe, ali ima puno više masti i nedovoljno mišića preporučenih za optimalno zdravlje. Takav sastav tijela predstavlja jednaki rizik kao i pretilost.

Ako vam je malo nejasno što točno znači skinny fat, to se odnosi na nekoga tko ima težinu i BMI koji su normalni za visinu te osobe, ali ima puno više masti i nedovoljno mišića preporučenih za optimalno zdravlje. Takav sastav tijela predstavlja jednaki rizik kao i pretilost.

Razloga je više, a neki su: nedostatak vježbanja ili pogrešan način vježbanja, masna hrana, stres, dugotrajne i rigorozne dijete ili pogrešan način mršavljenja.

Do ovoga najčešće dolazi upravo kada želite smršaviti i odlučite se na promjenu prehrane velikim smanjenjem kalorijskog unosa što je logično jer očekujete ako smanjite kalorijski unos da ćete izgubiti potkožno masno tkivo. No je li je to zbilja tako? 🤔

💬 U želji za skidanjem suvišnih naslaga možda ste se odlučili na vježbanje kako bi ubrzali taj proces te ste odabrali aerobni trening kao jedini tip treninga koji ćete provoditi. Što će se dogoditi? Vaš organizam zbog prevelikog kalorijskog deficita i smanjenog unosa proteina gubit će ne samo potkožno masno tkivo nego i veliku količinu mišićne mase. Cijeli taj proces pospješit će velika količina aerobnih (cardio) treninga i dovesti organizam u ovakvo stanje, a to ne želimo.

 𝗡𝗘𝗚𝗔𝗧𝗜𝗩𝗡𝗢 
▪️ Jako smanjen unos kalorija
▪️ Velik broj aerobnih treninga (cardio)
▪️ Malo ili nimalo treninga s opterećenjem

 𝗦̌𝗧𝗢 𝗡𝗔𝗣𝗥𝗔𝗩𝗜𝗧𝗜? 
3 koraka kako smanjiti “skinny fat” izgled ili ne dovesti se u takvu situaciju:

1️⃣. 𝗞𝗢𝗥𝗔𝗞: 𝗧𝗿𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝘀𝗻𝗮𝗴𝗲 𝗶𝗹𝗶 𝘁𝗿𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝘀 𝗼𝗽𝘁𝗲𝗿𝗲𝗰́𝗲𝗻𝗷𝗲𝗺
U svoj plan uvrstite više treninga s opterećenjem i vježbe kao što su bench press, squat, deadlift, dumbbell row, shoulder flys, biceps curl i slične. Takav tip treninga dovesti će do hipertrofije mišića i ako se zadovolji drugi i treći korak doći će do povećanja mišićne mase što nam je u konačnici cilj. Pritom obratite pozornost na to s kojim opterećenjem izvodite vježbe (koliko kg) te koliki ćete broj ponavljanja napraviti u koliko serija.

2️⃣. 𝗞𝗢𝗥𝗔𝗞: 𝗦𝗺𝗮𝗻𝗷𝗶𝘁𝗲 𝘃𝗮𝘀̌ 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺 𝗶 𝗽𝗼𝘃𝗲𝗰́𝗮𝗷𝘁𝗲 𝗯𝗿𝗼𝗷 𝘁𝗿𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗮 𝘀 𝗼𝗽𝘁𝗲𝗿𝗲𝗰́𝗲𝗻𝗷𝗲𝗺
Velika količina aerobnog treninga “cardio” dovesti će do gubitka mišićne mase što ne želimo napraviti.

3️⃣. 𝗞𝗢𝗥𝗔𝗞: 𝗣𝗿𝗶𝗹𝗮𝗴𝗼𝗱𝗶𝘁𝗲 𝘀𝘃𝗼𝗷 𝗸𝗮𝗹𝗼𝗿𝗶𝗷𝘀𝗸𝗶 𝘂𝗻𝗼𝘀 𝗵𝗿𝗮𝗻𝗲 𝗶 𝘂𝗻𝗼𝘀 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗶𝗻𝗮 𝘂𝘇 𝘀𝘃𝗲 𝗼𝘀𝘁𝗮𝗹𝗲 𝗻𝘂𝘁𝗿𝗶𝘁𝗶𝘃𝗻𝗲 𝘇𝗮𝗸𝗼𝗻𝗶𝘁𝗼𝘀𝘁𝗶
Radite li posao koji zahtjeva sjedenje te veći dio dana prosjedite uz prehranu slabije kvalitete i redovito preskakanje treninga, idealan ste kandidat za gubitak mišića i povećanje masti. Nastavite li jesti jednako kao što ste i navikli dok ste imali više tjelesne aktivnosti, višak će se pretvarati u masne naslage umjesto da se koristi kao energija za vaše aktivnosti.

Želite li dobiti mišićnu masu i smanjiti količinu masnog tkiva, jedan od glavnih koraka je kvalitetan i balansiran obrok. No izradu plana prehrane prepustite stručnjacima jer svaki organizam je specifičan za sebe te nećete naći univerzalan plan prehrane, a uz dovoljan unos proteina i ostalih nutritivnih zakonitosti lakše ćete postići svoj cilj (gubitak masti i povećanja mišićne mase).

Ivan Đuroci, mag.cin.

Leave a Comment

(0 Comments)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *